
•
Badanie na Nietolerancję Pokarmową
Nietolerancja pokarmowa zaliczana
jest do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój
spowodowany jest coraz częstszym zastosowaniem środków
chemicznych w produkcji żywności.
Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u
podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na
pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość
przeciwciał IgG przeciwko pokarmom, których organizm
„nie lubi”. Ocenia się, że u około 45% populacji
można rozpoznać nietolerancję pokarmową.
Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się od kilku godzin do
trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą
utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia,
mogą powodować ból stawów trzy dni
później.
•
Przyczyny objawów nietolerancji
- Dieta matki i niemowlęcia
- Niewłaściwe odżywianie, dieta wysokoprzetworzona
- Stosowanie leków NLPZ i antybiotyków
- Alkohol
- Zakażenia pasożytnicze, bakteryjne, kandydoza
- Stres
- Niedostateczne trawienie
- Zapalenia jelit
•
Diagnostyka
Określenie poziomu przeciwciał IgG
przeciwko antygenom pokarmowym
•
Objawy nietolerancji pokarmowej
-
Problemy układu oddechowego: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
- Problemy przewodu pokarmowego : wzdęcia, zaparcia, zespół
nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość
- Problemy skórne: atopowe zapalenie skóry,
łuszczyca, wysypki, egzema, pokrzywka
- Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
- Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne
jak: migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki
• Jak
przebiega badanie?
Materiałem
potrzebnym do przeprowadzenia testu jest niewielka ilość krwi pobrana z
opuszka palca do specjalnej probówki dołączonej do zestawu.
Ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla
antygenów pokarmowych i dodatkowe graficzne przedstawienie
wyniku pozwala na łatwe rozróżnienie poziomu przeciwciał,
które stanowią prawdopodobną przyczynę nietolerancji
pokarmowej oraz są podstawą do ułożenia odpowiedniej diety
eliminacyjnej.
•
Wykonywane testy na nietolerancję pokarmową
TEST
AMBULATORYJNY:
-
FoodDetective™
Określa
reakcje organizmu na 59 najpopularniejszych
produktów żywieniowych, tj:
Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica
Orzechy i strączkowe:
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca,
orzeszki ziemne, mieszanina roślin strączkowa (groch, soczewica, fasola
haricot), soja, orzechy włoskie
Mięsa:
wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina
Ryby i owoce morza:
mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), mieszanina
skorupiaków (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk,
mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga)
Warzywa:
brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, por, papryka
(czerwona, zielona, żółta), ziemniak
Owoce:
jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, mieszanina melonów
(kantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcz i cytryna, truskawka, pomidor
Inne:
jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże
TESTY LABORATORYJNE:
-
Food Print Rozpoznawczy
- Food Print 200+ (w technologii
mikromacierzy)
Testy
laboratoryjne, które precyzyjnie mierzą poziom
antygenowo-swoistych IgG
w kierunku określonych produktów pokarmowych wykorzystując
nową
technologię mikromacierzy. Dostępne panele to rozpoznawczy i badający
222 alergenów. Materiałem do badania jest próbka
krwi pobrana z palca
do załączonej do zestawu probówki. Wynik podany jest
ilościowo.

- Food Test 90
- Food Test Vegetarian 90
- Food Test 110
Testy
laboratoryjne, które
precyzyjnie mierzą poziom antygenowo-swoistych IgG w kierunku
określonych produktów pokarmowych wykorzystując klasyczną
technologię
immunoenzymatyczną ELISA. Dostępne panele to rozpoznawczy,
który może
zostać rozszerzony tylko do panelu badającego 109 alergenów.
Inne
dostępne panelami to 90, 90 wegetariański. Materiałem do badania jest
próbka krwi pobrana z palca do załączonej do zestawu
probówki. Wynik
podany jest ilościowo.
INNE
TESTY:
