• Badanie na Nietolerancję Pokarmową

Nietolerancja pokarmowa zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i jej rozwój spowodowany jest coraz częstszym zastosowaniem środków chemicznych w produkcji żywności. Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał IgG przeciwko pokarmom, których organizm „nie lubi”. Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową. Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się od kilku godzin do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później.

• Przyczyny objawów nietolerancji

- Dieta matki i niemowlęcia
- Niewłaściwe odżywianie, dieta wysokoprzetworzona
- Stosowanie leków NLPZ i antybiotyków
- Alkohol
- Zakażenia pasożytnicze, bakteryjne, kandydoza
- Stres
- Niedostateczne trawienie
- Zapalenia jelit

• Diagnostyka

Określenie poziomu przeciwciał IgG przeciwko antygenom pokarmowym

• Objawy nietolerancji pokarmowej

- Problemy układu oddechowego: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma
- Problemy przewodu pokarmowego : wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość
- Problemy skórne: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, egzema, pokrzywka
- Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
- Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne jak: migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki

• Jak przebiega badanie?

Materiałem potrzebnym do przeprowadzenia testu jest niewielka ilość krwi pobrana z opuszka palca do specjalnej probówki dołączonej do zestawu. Ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych i dodatkowe graficzne przedstawienie wyniku pozwala na łatwe rozróżnienie poziomu przeciwciał, które stanowią prawdopodobną przyczynę nietolerancji pokarmowej oraz są podstawą do ułożenia odpowiedniej diety eliminacyjnej.

• Wykonywane testy na nietolerancję pokarmową

TEST AMBULATORYJNY:



-   FoodDetective™

Określa reakcje organizmu na 59 najpopularniejszych produktów żywieniowych, tj:

Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica

Orzechy i strączkowe:
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzeszki ziemne, mieszanina roślin strączkowa (groch, soczewica, fasola haricot), soja, orzechy włoskie

Mięsa:
wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina

Ryby i owoce morza:
mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), mieszanina skorupiaków (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga)

Warzywa:
brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta), ziemniak

Owoce:
jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, mieszanina melonów (kantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcz i cytryna, truskawka, pomidor

Inne:
jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże


TESTY LABORATORYJNE:



- Food Print Rozpoznawczy

- Food Print 200+ (w technologii mikromacierzy)

 

Testy laboratoryjne, które precyzyjnie mierzą poziom antygenowo-swoistych IgG w kierunku określonych produktów pokarmowych wykorzystując nową technologię mikromacierzy. Dostępne panele to rozpoznawczy i badający 222 alergenów. Materiałem do badania jest próbka krwi pobrana z palca do załączonej do zestawu probówki. Wynik podany jest ilościowo.

 



- Food Test 90

- Food Test Vegetarian 90
 

- Food Test 110

 

Testy laboratoryjne, które precyzyjnie mierzą poziom antygenowo-swoistych IgG w kierunku określonych produktów pokarmowych wykorzystując klasyczną technologię immunoenzymatyczną ELISA. Dostępne panele to rozpoznawczy, który może zostać rozszerzony tylko do panelu badającego 109 alergenów. Inne dostępne panelami to 90, 90 wegetariański. Materiałem do badania jest próbka krwi pobrana z palca do załączonej do zestawu probówki. Wynik podany jest ilościowo.

INNE TESTY:


.

- Candida

- Celiakia

Rejestracja telefoniczna:

Od poniedziałku do piatku
w godzinach: 16.00 - 20:00

tel.: + 48 881 353 444

WITALIS
ul. Młynarska 89
62-800 Kalisz

e-mail: witalis.kalisz@wp.pl

zmiany w szablonie GRAFKA S.C

Bliss © | Privacy Policy Website designed by TemplateMonster.com